2016. nov 07.

Díjátadó ünnepség

írta: fizikusmanó
Díjátadó ünnepség

avagy szolidaritás Auchan módra

A Szolidaritás Napján  - október 5. – a 20. évfordulóját ünneplő „Auchan az Ifjúságért Alapítványtól” ünnepélyes keretek között vehettük át a „ScienceGuruk avagy a Fenntartható tudományért” című győztes pályázatunk díját.

Pályázatunk - melyet a Boronkay György Közhasznú Alapítvány támogatott – célja: megőrizni/ felkelteni / erősíteni a gyerekekben már egészen kicsi korban meglévő, természet iránti érdeklődést, bátorítani őket a gondolkodásra, kísérletezésre, kérdések feltevésére és a válaszok keresésére.

Szeretnénk, ha a mind az általános-, mind középiskolásoknak szóló programjaink megerősítenék bennük azt a gondolatot, hogy:

a világ érdekes, a jelenségek, a fizika érthetőek 

Legyél bátran különböző! Nem kell elfogadni, követni az általános vélekedést: „én sem értettem soha a fizikát…”, „mindig is gyenge voltam belőle…”.

Már a díjátadó ünnepség is ennek jegyében telt.

A hivatalos részt követően diákjaink interaktív kísérletekkel várták az üzletbe látogatókat, felnőtteket, gyerekeket egyaránt. Az érdeklődők láthattak jelenségeket az optikai csalódások témaköréből, megismerhették a lézerfény tulajdonságait, felhasználását. Rácsodálkozhattak a minket körül vevő légnyomásra, illetve annak hiányára, találkozhattak érdekes anyagokkal / anyagi érdekességekkel és kipróbálhattak néhány, a mágnesességet szemléltető eszközt is!

A nap eseményeiről Demény Petra kísérletet bemutató diákunk a következőképp számolt be:

„A fizika uncsi.” „Sosem értettem és nem is fogom.” „Annyira száraz.” „Minek ez nekem?”

Ilyen és ehhez hasonló kérdések valószínűleg már sokak fejében megfordultak. A természettudományos tárgyak sajnos nem örvendenek nagy népszerűségnek, pedig hasznosságuk és szépségük tagadhatatlan.

Személyes kedvencem, szívem csücske a fizika. Ahogy Jedlik Ányos fogalmazott: „Minden tudományban tanulhattam volna eleget és szépet, de a fizikában tanulok, és egyszersmind mulatok, gyönyörködöm is.”

Annak érdekében, hogy a fent említett helyzetet megváltoztassuk, lehetőségünk nyílt az Auchanban egyszerű, de mégis látványos kísérleteket bemutatnunk, csupán mindenhol fellelhető, hétköznapi tárgyak felhasználásával. Sikerült új szituációban kipróbálnunk magunkat és jó érzés volt a felkészülés során elsajátítottakat sikeresen visszaadni.

Apróbb bukkanók és hibák előfordultak, de vidám hangulatban lendültünk túl rajtuk. Lehetőségünk nyílt a cukrászati rész meglátogatására is, ahol uniformisban készíthettük el a saját kis tortánk díszítését. A legtöbben el is döntöttük, hogy sajnos ilyen pályán nem fogjuk folytatni tanulmányainkat, így egy továbbtanulási lehetőséget biztosan kizárhattunk. Mindezek ellenére élveztük a folyamatot, a végeredményt – a süti elfogyasztását –, pedig még jobban. Összességében remek napot tölthettünk el két remek dolog társaságában: fizika és édességek.

 

Demény Petra (kísérletező diák)

Kovács Éva (matematika-fizika tanár)

 

Tóthné Brassói Hilda (fizikatanár)

Szólj hozzá

oktatás tudomány pályázat auchan fizika tehetség kísérletek scienceguruk pályzaválasztás