2017. máj 29.

Mobilplanetárium érkezik hozzánk!

írta: fizikusmanó
Mobilplanetárium érkezik hozzánk!

2017 május 31

Mi is az a planetárium, és miért jó az nekünk, ha a ScienceGuruk Tehetségtámogató Alapítvány által elnyert Auchan támogatással Vácra tudjuk hozni legalább egy napra a Partiscum Mobilplanetáriumot és a programjaikat?

0_partiscum_mobil_planetarium.jpg

1. ábra 

http://partiscum.blogspot.com.es/2015/01/partiscum-mobil-planetarium.html [2017.05.28]

Nos, a Váchoz legközelebb eső Planetárium, a budapesti Népligetben található, és az elavult épületnek köszönhetően idén már valóban megérett egy teljes renoválásra. Pénzügyi, finanszírozási döntésre vár, de sajnos az épület már nem várhat tovább, mert beázik. Legutóbb már én is találkoztam modern technológiának éppen nem mondható vödrökkel az épületben, amik a lehulló esővizet voltak hivatottak felfogni. Ezért, ahogy azt a hírekben is olvashattuk, várhatóan 2017 június 18-án bezárja kapuit, remélhetőleg csak rövid időre. Az lenne az elvárás, hogy szerkezetileg felújítva, technikailag pedig megújulva kerüljön újfent a felhasználók, a diákok, családok "kezei közé".

Sajnos még ilyen közelről (Vác-Budapest csak 45 perc személyvonattal - úgy, mint 1846-ban :-) ) sem olyan egyszerű megszervezni egy tanulmányi kirándulást a diákok számára, a rendelkezésre álló idő és kapacitás nincs betervezve az oktatásba, és a szülők anyagi terhei sem növelhetők a végtelenségig. Pedig egy ilyen planetáriumi látogatás több gyereket is elkápráztathat, nyitottabbá, érdeklődőbbé teheti őket a természettudományok iránt. Az emberekben a csillagos ég látványa mindig valami misztikus, de kellemes érzést kelt. Genetikailag kódoltak lennénk a látványra? Vagy egyszerűen csak gyönyörködünk a valóban csodás elénk táruló világegyetem képében?

ejszakai_egbolt_pixabayight-sky-2284594_1280.jpg

2.ábra Éjszakai égbolt 

forrás: pixabay.com [2017.05.28]

A fényszennyezés, és a modern, főleg zárt terekre koncentráló életvitelünk miatt egyre kevesebb gyerek, fiatal találkozik a valódi éjszakai égbolttal. A fizika és a földrajz tananyag is tartalmaz csillagászati ismereteket, de elég kevés óraszámot oszt le ennek a tananyagrésznek. Hogy lehetne közelebb hozni a diákokhoz a csillagokat, az űrkutatást? A planetáriumi vagy a csillagvizsgálói foglalkozások teremthetnek alkalmat erre. A térségünk szerencsés ebből a szempontból is, hiszen a budapesti Planetárium mellett a közelben található a penci Kozmikus Geodéziai Obszervatórium (sajnos jelenleg átszervezés alatt) és az óbudai Polaris Csillagvizsgáló is. Mégis, mi úgy gondoltuk, hogy ezt a látszólagos bőséget sajnos nem tudják a váci és váckörnyéki iskolák kihasználni, viszont egy házhoz jövő programnak már nem tudnának ellenállni. Szervező tanáraink, Kovács Éva és Tóthné Brassói Hilda vállalták fel ennek a programpontnak a megszervezését, mely reméljük nagy tetszést fog kivívni a diákok és tanáraik körében egyaránt. Nekik sok idejükbe és szervezésbe került mindezt összehozni!

A nagy nap pedig 2017 május 31!

Ekkor várjuk a programon részt venni kívánókat! A Mobilplanetáriumi bemutatók mellett, a ScienceGuruk Tehetségtámogató Program eseményeiről lesz kiállítás, valamint a Versenyünkön helyezést elérő iskolák és diákok vehetik át a meglepetés ajándékokat! A rendezvényen friss sütemények és üdítőitalok várják a megjelenteket a Dunakeszi Auchan Áruház jóvoltából.

Köszönjük nekik az egész éves támogatást!

thank-you-pixabay.jpg

Egy kis történelem:

Az első planetáriumot 1923-ban hozták létre Münchenben, a jénai Zeiss Művek készítette az ott felállított projektort. A budapesti Planetárium történetét leíró TIT lapon sok érdekességet olvashatunk. Szemezgetve az ott leírtakból, nekem érdekes volt olvasni, miszerint Kulin György javaslatára már a a müncheni debütálás után, a harmincas években felmerült egy esetleges készülék magyarországi felállításának a lehetősége. Sajnos az 1944-ben megvásárolt készülék a II. Világháborúban eltűnt. Később, újabb erőfeszítéseknek köszönhetően az 1960-as években került egy projektor hazánkba, amit a Vidámparkban építették meg, majd Pécs kapta meg. 

1977-ben jött létre a budapesti planetárium a Népligetben, vagyis már 40 kerek éve! A technikai fejlődés azóta természetesen nagyon elszaladt az ott alkalmazott projektor mellett, nekem és még sokaknak azonban felejthetetlen élményeket teremtett. Az országban több planetárium is megépítésre került a nagyobb városainkban, mint Eger, Debrecen, Kecskemét.

A sokszor emlegetett projektor, videoprojektor vagy digitális vetítő sokak számára ismert eszköz. A planetáriumi projektor kissé más felépítésű, ugyanakkor a működési elve ugyanaz. Kimeneti eszközként a számítógéptől egy kábelen (vagy wireless módszerekkel) videojelet kap, és ezt kivetíti az adott felületre. Jelen esetben a planetárium félgömb alakú kupolájának a belső felületére.

planetarium_budapest_pixabay.jpg

3. ábra A planetáriumi projektor

forrás: pixabay.com [2017.05.28]

A planetáriumokat elsősorban oktatási célra lehet felhasználni, közelebb hozva és mindenki számára elérhetővé téve a látványos, érdekes és izgalmas csillagászati oktatást. Régebben ugyanakkor mást is planetáriumnak neveztek, azokat a helyeket, építményeket, amiket ma csillagvizsgálóknak hívunk. Álljon itt egy ősi planetárium, csillagvizsgáló képe az ősi maja-tolték civilizáció "terméke". A helyszín a felkapott Yucatan-félsziget, pontosabban Chichen Itza, ahol meglepő épségben maradtak meg az épületek, a Tollas Kígyó istenének szentelt templom, a Labdapálya, ahol a győztes csapat kapitányának az életét ajánlották fel az isteneknek, mint a legméltóbbét, és igen ott egy planetárium is, ami valószínűleg az elhíresült maja-naptár felállításában is segítséget nyújtott a kor csillagászainak, a papoknak.

yucatan-chichenitza_planetarium_pixabay.jpg

4. ábra Chichén Itza-i csillagvizsgáló rom

forrás: saját fénykép

 A sok felelőtlen és h...e turista miatt, ezeket a romokat már nem lehet sem megmászni, sem pedig túl közelről megfigyelni, ugyanis az említett turisták úgy gondolták, hogy milyen "cool" dolog hazavinni egy követ a műemlékből...Szavam sincs ezekre az embernek nevezett élőlényekre. Nem szabadna útlevelet adni a kezükbe!

Remélem ezeken az oldalakon előforduló olvasóim, legyenek akárhány évesek, egyszer sem törtek le cseppkövet egy barlangban, vagy téptek le egy védett virágot, miután megcsodálták az erdőben, vagy az arborétumban, és nem próbáltak hazacsempészni mondjuk köveket az egyiptomi piramisokból!

Visszatérve a programunkra, mindenkit szeretettel várunk!

 

Üdv,

ScienceGuruk

logo_scienceguruk.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá

oktatás ajánló verseny tudomány csillagászat tanárok auchan projektor fizika tehetség földrajz érdekességek természettudomány vác zeiss planetárium scienceguruk kulin györgy