2016. dec 03.

Meteorológiai érdekességek, rekordok - 3. rész

írta: fizikusmanó
Meteorológiai érdekességek, rekordok - 3. rész

Jégvihar - Ice storm

Ahogy azt A világ legszárazabb sivataga - című bejegyzésemben olvashattátok, a csapadékok formáival foglalkozván, az ónos eső az egyik makrocsapadék (hulló fajta). Ahogy ott megtárgyaltuk, az ónos eső: "...Ebben az esetben a csapadék áthalad a 0 °C-nál magasabb légrétegen, ahol megolvad, majd a talaj közelében bejut fagypont alatti légrétegbe, ahol túlhűl. A lehűlt felszínhez csapódva azonnal megfagy...."

a TERMÉSZET azonban még ezt az igen kellemetlen csapadékformát is felül tudja múlni, mégpedig a szép elnevezésű : ice storm (fordítása: jégvihar) jelenséggel.

ice-562684_1280_pixabay.jpg

Szerencsére nem gyakran találkozunk vele a napi hírekben, mert elég ritka jelenségről van szó, ugyanakkor érdekessége miatt érdemes egy kicsit pletykálnunk róla. Történelmi távlatokban gondolkodva nem is olyan régen, 1998-ban Kanadában például borzasztó károkat okozott az jégvihar. 

https://www.youtube.com/watch?v=F4Nt7elma0Q

Normális eső is előfordulhat télen, fagypont alatti hőmérsékletnél, de az nem így viselkedik. Ugyanis ha nincs túlhűtött állapotban, akkor nem a leérkezéskor fagy meg, hanem kicsit később. Ha viszont az eső túlhűtött, és lecsapódási felülete is fagypont alatti, akkor azonnal megfagy. Bármilyen felületről is legyen szó, de a belinkelt filmben például utakat, fákat, villamos vezetékeket járműveket láthattok. Ha a csapadék kihullás sokáig tart, a jégpáncél mindent beborít, minden fellelhető felületet, és a jég egyre csak hízik. A nehezedő jég pedig rombol. Ágakat, fákat tör ketté, házak, autók tetejét horpasztja be, vezetékeket dönt ki, szakít le, stb. Tehát a károk alapján egy vihar tevékenységére utal. Maga a jég nem viselkedik viharosan. 

De villamosáram nélkül ....minden lebénul.

Fel szoktam tenni a kérdést a diákjaimnak, hogy mi történik a civilizációval, ha megszűnik az elektromos áram ellátásunk. Nagyon érdekes válaszokat szoktam kapni, egy pszichológus valószínűleg sokféle következtetést vonna le belőlük. Volt azonban egy kedvenc osztályom (bár mindegyik kedvenc!!), egy F-es osztály, ahol egy kis gondolkodás után elhangzott egy nagyon fontos, talán a legfontosabb kérdés, miszerint az áramkimaradás előreláthatólag helyreállítható, vagy végleg eltűnik a civilizáció életéből ez a tudás, ez a lehetőség. Teljesen megváltoztatta a felvetés a kidolgozás irányát.

Ha van kedvetek, gondolkozzatok el ezen a kérdésen, és írjátok le gondolataitokat, tárgyaljátok meg a szakkörökön a tanáraitokkal, társaitokkal.

Üdv,

ScienceGuruk

 logo_scienceguruk.jpg

 

Szólj hozzá

oktatás vihar eső meteorológia fizika érdekességek jég havazás csapadék ice storm