2016. nov 13.

Királypingvinek

írta: fizikusmanó
Királypingvinek

és az ő titokzatos életük

Így Karácsony közeledtével, ha már az üzletekben itt a Karácsony, egy kis manórejtvény mindenkinek. (hogy mi az a manórejtvény, egy későbbi bejegyzésben megosztom veletek)

A rejtvény: olvassátok össze a két képről eszetekbe jutó szavakat. Erről az élőlényről IS lesz ma szó:

christmas-1096059_1920_ingyenes.jpg

Na mi ez? (pixabay.com)

goldfish-163583_1280_ingyenes.jpg

Na mi ez? (pixabay.com)

 Természetesen a megoldás a

LÁMPÁS + HAL = LÁMPÁSHAL

De mielőtt rátérnénk a furi kinézetű lámpáshalra, vegyünk egy-két érdekességet a királypingvinekről:

Ugye az mindenki előtt ismert tény, hogy fényben összeszűkül a pupillánk, a sötétben pedig kitágul.

Miért?

Azért, hogy minél több fotont tudjunk érzékelni, vagyis minél nagyobb érzékelő felületre érkezhessenek be a fotonok. Az emberi pupilla normál átmérő-mérete kb. 4mm, és ez fény hatására csökkenhet, kb a felére, vagyis 2 mm-re, míg sötétben csaknem a kétszeresére növekedhet, vagyis kb. 8mm-re. Impozáns, nem? Azért ne ájuljunk el az emberi teljesítménytől, megint sehol se vagyunk az állatokhoz képest! A madarak között van több olyan is, amelyeknek a pupillája a normál méret 16-szorosára is tágulhat! És akkor jöjjön egy megdöbbentő adat az említett királypingvinekről, vagyis az Aptenodytes patagonicus-ról is! Az ő megdöbbentő rekordja abban áll, hogy vízben a pupilláját képes az eredeti méretének a 300-szorosára növelni, és az így kb.13 mm-re tágul ki.

Miért is kell ez a királypingvinnek?

Hát, (tudom, háttal nem kezdünk mondatot :-)) mert a királypingvin kedvence nem ám a fagyi vagy a méregdrága kaviár, hanem ez a szuper szépséges mélytengeri csúnyaság hal, a lámpáshal (a Brehm még pitykéshal néven nevezi meg, és csak valószínűsíti azt, hogy a kancsukához hasonló csalogatócsápja világít).  Ha nem tudod mi az a kancsuka, a bejegyzés végén találsz egy magyarázatot és képet!

brehm-13-010-2_mek_bol.jpg

forrás: Brehm (MEK)

Abból aztán képes rengeteget befalni, csak egy bibi van vele ám. Nagyon mélyen, és nagyon sötétben élnek! Ezért aztán a vadászat eszközei közé a pingvin beemelte a szemét, abban is pupillaméret nagymértékű változtatásának a képességét, így felfogva azt az elenyésző számú fotont is, amit a lámpáshal csaliként lóbál meg szegény leendő áldozatai előtt. Így lesz a vadászból préda! Ezzel kapcsolatosan meg kell beszélnünk, hogy a lámpáshal "lámpáját"  a szervben élő szimbionta világító baktériumok (fotobaktériumok = oxidálás alkalmával fényt sugárzó anyagokat létrehozó baktériumok) életműködése okozza.

A királypingvinről szólva még megbeszélhetjük, hogy 4-5 m/s sebességgel (fizika = mozgások = kinetika) tud a vízben süllyedni, lefelé úszni (teste áramvonalas = fizika = közegellenállás), így kissé több, mint egy perc alatt, 70 másodperc alatt már koromsötétben van, 300 m mélységben. És itt a lámpáshal fotobaktériumai által termelt fény a számára, a 300 szorosára tágult pupillájával, szinte fényözönnek számít.

Innen folytatjuk a következő bejegyzések egyikében!  :-)

To be continued... (gyűlölöm ezt a feliratot! :-))

És amit ígértem a bejegyzésben:

kancsuka = rövid nyelű ostor

penguin-24598_1280_ingyenes.png

forrás: pixabay

ScienceGuruk

logo_scienceguruk.jpg

 

 

 

 

 

 

Sikerült az érdeklődést felcsigázni? Egyre jobb lesz!!

 

Szólj hozzá

oktatás tudomány biológia tanárok auchan felfedezés tehetség érdekességek továbbtanulás vác pedagógia pupilla boronkay brehm Boronkay scienceguruk lámpáshal királypingvin