2017. máj 11.

ScienceGuruk Tehetségtámogató Program Verseny 5. forduló

írta: fizikusmanó
ScienceGuruk Tehetségtámogató Program Verseny 5. forduló

A ScienceGuruk Tehetségtámogató Program Versenyének a 5. fordulója:

 

gondolkodas_pixabayoy-1867332_1920.jpg

gondolkodó kisfiú [forrás:pixabay.com]

 

ELMÉLETI KÉRDÉSEK:

E/10. Ismertesd az emberi vagy/és állati hallást. Hogyan is hallunk? Mi a különbség az ember és az állatok (pl. kutya, macska, denevér, lepkék, rovarok, elefántok, krokodilok, delfinek hallása között.)

Ki az a magyar tudós, aki a hallással kapcsolatos munkája elismeréseként egy nagyon híres díjban részesült? Mi ennek a díjnak a neve? Mikor kapta meg?

E/11. Számos filmben találkozhatunk különböző természeti katasztrófákkal ill. az ezek bekövetkezése, túlélése utáni világgal. De mi ebben a valóság? Mit mond erről a fizika ill. a többi tudomány.

Keress választ arra, hogy mi történne, ha:
- a Földtől távolabb lenne / eltávolodna a Hold?
- megváltozna (lassulna, gyorsulna) vagy akár meg is szűnne a Föld forgása?
- megszűnne pl. a Golf-áramlat?
- elolvadnának a sarki jégsapkák?
- kitörne pl. egy izlandi – gleccser alatti – vulkán v. pl. a Yellowstone-park kalderája alatt megtalálható szupervulkán?
- megváltozna a Föld tengelyének dőlése?
- felcserélődnének a mágneses pólusok?
- megszűnne a Föld mágneses mezeje?

 

Plusz pontért:

Nézz utána, hogy a földtörténet során előfordult-e már ilyen jelenség? Ha igen mikor, hol? Mi bizonyítja ezt?

Milyen egyéb extra változás lehetséges? Hallottál – e az előzőeken kívül másról is?

Te vagy osztálytársaid milyen filmeket láttatok v. milyen filmekről hallottatok, amely ezen jelenségekkel foglalkoznak?

 

 

MÉRÉSI FELADAT:

M5. Palackból kiömlő víz sebességének mérése!

Vegyél különböző méretű és alakú műanyag üvegeket, kisebbet nagyobbat  és a palackok különböző magasságában vágjál rá lyukakat. Például a magasság felében majd annak a felében. Vigyázz mert nehéz a palackot kilyukasztani ebben kérj felnőtt segítséget! Olvasd el a feladatot részletesen és tervezd meg a méréseket!

A feladat:

Vizsgáld meg a palackból kifolyó víz kiömlési sebességét! (A teletöltésig celluxszal le tudod ragasztani a lyukakat! És a kupak ne legyen rajta, amikor a mérést végzed!))

 

  1. Különböző alakú palackokat azonos magasságban lyukassz ki majd nézd meg, hogy a vízszint adott idő alatt vajon azonos módon csökken-e, miután azonos magasságban töltötted meg?
  2. Különböző magasságú palackokat azonos magasságban lyukasszál ki. Töltsd fel a palackokat AZONOS MAGASSÁGIG VÍZZEL, majd nézd meg, hogy a vízszint adott idő alatt vajon azonos módon csökken-e?
  3. Azonos magasságú, de különböző alakú palackokat azonos magasságban lyukasszál ki, majd töltsed tele vízzel őket. Nézd meg, hogy a vízszint adott idő alatt vajon azonos módon csökken-e?
  4. Vegyél három azonos méretű és alakú palackot, majd lyukaszd ki úgy, hogy a palack felében, háromnegyedében és negyedében legyen rajta lyuk ( persze a  saját magasságához képest).  Minden palackot töltsél tele vízzel és mérd meg, hogy mennyi idő alatt csökken a vízszint kb. 1 cm-nyit..  
  5. Találj ki te is egy mérést és írd le mit,  hogyan mértél!

 

A méréseid tapasztalatát fogalmazd meg néhány mondatban! Készíts a palackokról fényképeket is!

 

Plussz feladatként: készíts el egy Cartesius-búvárt műanyag palack - amit megtöltesz vízzel  -és egy szemcseppentő, vagy üveg kémcső segítségével.
A kémcsőbe tegyél egy kis vizet, majd szájával lefelé tedd a vízzel teli palackodba. Vigyázz, mert ha túl sok vízet tettél bele, akkor a búvár lesüllyed, ha pedig nem töltesz bele eleget, túlságosan kiáll a vízből. Majd miután a palackot teljesen megtöltötted vízzel zárd le egy kupakkal. Ezután kísérletezz vele. Mit lehet ezzel a palackkal bemutatni? Írd le részletesen!

 

MK5. Hangszer modell:

Történeti bevezető:

Mióta léteznek hangszerek? Hát amióta az emberiség létezik!
Az első hangszereket valószínűleg a halászó-vadászó emberek állati eredetű maradványokból  készítették: kagylókból, csigaházakból, csontokból, bőrökből… Manapság pedig már egy egész iparág foglalkozik a hangszerek minél tökéletesebb előállításával. Persze egyedi, kézzel készített hangszereket is lehet még kapni.

Rövid áttekintés:

A látás után a hallás útján szerezzük a legtöbb információt a környezetünkből. Ilyenkor a fülünk a levegőrészecskék kis amplitúdójú - szemünk számára láthatatlan - rezgéseit érzékeli.

A hang nem más, mint a hallószervünk által felfogott, a levegőben mechanikai hullámként terjedő rezgés. Hangkeltéshez minden olyan eszköz megfelel, ami rezgésbe hozható, és ezáltal a vele érintkező levegőrészek szintén rezgésbe tudnak jönni.

 

Újabb kihívásként készíts olyan modellt vagy modelleket, amivel érdekes, különleges hangot tudsz kiadni!

Ezekhez felhasználhatsz bármilyen anyagot!

A lényeg megint az, hogy ötletelj és próbálkozz!

Legyél te is egyedi hangszergyártó!

 

Felhívjuk a figyelmed a körültekintő kísérletezésre!

Az elkészült modellről készíts 2-4 db jó minőségű fotót, és mellékeld a modelled leírását is.

Készíts egy modellt az iskolánkban megrendezésre kerülő kiállításra, és egyet magadnak, hogy társaidnak is be tudd mutatni!

 

Sok sikert a tervezéshez!

forrás: youtube

 

ScienceGuruk

logo_scienceguruk.jpg
 

Szólj hozzá