2016. dec 01.

Meteorológiai érdekességek, rekordok - 1. rész

írta: fizikusmanó
Meteorológiai érdekességek, rekordok - 1. rész

A világ legcsapadékosabb helye

A világ egyik legesősebb helye az Indiai Meghalaya államban található Cherrapunji (Sohra) vidéke. Keress és nézz rá a maps.google honlapon. A feljegyzések szerint a legcsapadékosabb 12 hónapjuk (figyeljétek meg, hogy nem évet írtam, mert nem naptári évről van szó)  1860. augusztus 1 és 1861. július 31 között volt, amikor is 26 461 mm-t mértek. Vagyis, mivel akkoriban még angol gyarmat volt India, ezért miben is mérhették a leesett csapadékot? 

thumbs-up-1327029_1920_ingyenes.png

 

természetesen hüvekujjban! Ahogy azt mindannyian tudjuk régebben az emberek a náluk lévő, nem elhagyható vagy mindennapos használatban lévő hétköznapi dolgokkal jelölték, mérték a mennyiségeket. Az angolszász országokban sok helyen nem használják a metrikus SI-t (vagyis  System Internationale-t).

Mennyi is az az 1 inch? Valószínűleg az iskolai tananyag során ezt már nem tanultátok, de azt a sokszor feleslegesnek tűnő Négyjegyű Függvénytáblát elővéve, megtalálhatjátok a legsűrűbben használt angolszász mértékegységek átváltásait.

inches-953425_1920_ingyenes.jpg

 

1 041,75 inchet mértek ebben az időszakban!

1 inch = 2,54 cm-nek felel meg

Ugyancsak sokszor használt, és az irodalomban sokszor nem átszámított mértékegységek például a láb, a csomó, a mérföld - ezek hosszmértékek. Vagy az űrmérték esetében a folyadék uncia, a pint, a gallon, a hordó (barrel - lsd például a tőzsdei kereskedések), vagy a tömeg mértékegységei, a font, az uncia, stb stb.

Akit érdekel a téma, a mértékegységekről, nagyon érdekes honlapot találhat a következő linken:

angolul:

http://www.bipm.org/

 

Holnap folytatjuk a csapadékokat!

 

Üdv, ScienceGuruk

 


 

Szólj hozzá

verseny eső rekord meteorológia fizika érdekességek csapadék légkörfizika legcsapadékosabb legesősebb