2017. máj 24.

TowelDay - május 25 - ebben az évben is!

írta: fizikusmanó
TowelDay - május 25 - ebben az évben is!

avagy a válasz 42

mind-544404_1280.png

Az emberi agy rejtelmei!

forrás: pixabay.com [2017.05.17]

Mivel, ma, 2017 május 17-én, amikor írom ezt a bejegyzést, van a Nemzetközi újrahasznosítási nap (International Recycling Day), és nemsokára itt van május 25-e úgy gondoltam, részben újrahasznosítom egykori blogom idevágó bejegyzését. Jöjjön hát, minek jönnie kell:

Kedves Blog olvasók, ha valaki holnap, május 25-én, egy vagy több embert is törülközővel a nyakában lát, vagy a 42-es számot viselve, esetleg a kettő kombinációját, ne higgye azt, hogy megbolondult! Május 25-e minden évben a Douglas Adams rajongók napja. Ki ő? Olvass tovább, s te is csatlakozz köreinkhez!

Minden nagyobb világvárosban találhatsz olyanokat, akikhez csatlakozhatsz ezen a napon! Budapesten is találkoztam már rajongókkal! Járj nyitott szemmel, és egy olyan társasághoz csatlakozhatsz, akik megérdemelnek téged, ha tetszett a film. Figyelmeztetlek: egyszer megnézni, elolvasni, NEM ELÉGSÉGES, de szükséges feltétele a rajongóvá válásnak!

douglas-1277140_1920_ingyenes.jpg

Douglas Adams kompozíció

forrás: pixabay.com [2017.05.09]

Bábel hal!

Kinek ismerős ez a hal kedves Olvasóim közül? Talán nem a biológusok között kellene keresnünk. Ne a Nagy Állathatározót kezdjük el bújni érte, de ha a neten csak egy keresést kell rá indítanunk és máris óriási mennyiségű hivatkozáshoz jutunk!

Bár a biológusok között is sokan hallottak róla! Esetleg a fizikusok között? Közöttük is lehetnek néhányan! De a legtöbben a fantasztikus irodalom és filmek rajongói közül kerülnek ki, nemre, korra és foglalkozásra való tekintet nélkül.

Ki ne hallott volna már Douglas Adams (1952–2001) író Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvéről (eredeti angol címén The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) és a belőle készült filmekről? Ez a hal a Galaxis értelmes lényei közötti kommunikáció elengedhetetlen eszköze, és az író szerint, idézem (először angolul, a hitelesség kedvéért):

"The Babel fish is small, yellow, leech-like, and probably the oddest thing in the universe. It feeds on brain wave energy, absorbing all unconscious frequencies and then excreting telepathically a matrix formed from the conscious frequencies and nerve signals picked up from the speech centres of the brain, the practical upshot of which is that if you stick one in your ear, you can instantly understand anything said to you in any form of language: the speech you hear decodes the brain wave matrix."

“A Bábel-hal kicsi, sárga és piócaalkatú, s valószínűleg a legfurcsább lény a világegyetemben. Agyhullám-energián él, mégpedig nem a hordozójáén, hanem azokon, amelyek kívülről érik a hordozóját. A beérkező agyhullám-energiák összes tudat alatti mentális frekvenciáját abszorbeálja, és testébe építi. Majd exkrementumként a hordozója agyába üríti azt a telepatikus mátrixot, amely a tudatos mentális frekvenciák és a hordozó elme beszédközpontja idegi jelzéseinek kombinálásából adódik."

babelfish-full_netrol.jpg

A Bábel hal egyik elképzelt formája

forrás: satisfactorycomics.blogspot.com [2017.05.17]

Milyen jó is lenne egy kis halacskával kiküszöbölni több év, talán évtized keserves munkáját a nyelvtanulás terén! Miért jutott ez az eszembe? Mert már hónapok óta a baszk nyelv szépségeivel és nehézségeivel küzdök, ami nem mindig szórakoztató ám! Még ha ilyen hallal nem is szolgálhatok jelen pillanatban, kutatások zajlanak mind Japánban, mind pedig a Microsoft-nál a real-time alapú fordítási technológiák kidolgozására, hogy ezek milyenek lesznek, viselhető vagy beültethető implantátum formájában, azt már a jövő dönti el.

Országomat egy bábel halért! :-)

Olvassátok el a könyvet, vagy nézzétek meg legalább a filmet kedves olvasóim, nekem a Martin Freeman főszereplésével forgatott változat tetszett igazán. Egy kis ízelítő, bevezető: VIGYÁZZ SPOILER!

Arthur Dentnek piszok rossz napja van. Ugyanis a bürokrácia a házát egy gyorsforgalmi út építése miatt le akarja rombolni, ugyanakkor azt is megtudja, hogy a legjobb barátja egy másik bolygóról jött. És hogy a napja nehogy megjavuljon arra is rá kell jönnie, hogy a Földet egy hiperbekötőút építése miatt néhány percen belül megsemmisítik a vogonok. Dent a legjobb barátja, Ford Perfect segítségével, stoppolva egy űrhajóra, az utolsó pillanatban el tud menekülni a Földről, ezzel pedig kezdetét veszi ez a fantasztikus, semmihez se fogható űrodüsszea. Dent Fordtól kap egy kis könyvecskét, aminek a borítóján a Don't Panic felirat van, és a Galaxis útikalauz stopposoknak címet viseli, amely tartalmaz minden hasznos és haszontalan tudást az Univerzumból.

Olvassátok el kedves Olvasóim ezt az igazi kultkönyvet és tartsuk meg együtt a "Törülköző napot"!

Jó olvasást vagy filmezést!

 

Üdv,

ScienceGuruk

logo_scienceguruk.jpg

Szólj hozzá

oktatás 42 könyv biológia auchan fizika tehetség univerzum galaxis természettudomány űrhajó boronkay scienceguruk