2016. dec 05.

Érdekességek

írta: fizikusmanó
Érdekességek

A világ legérdekesebb állatainak egy része

Még mindig az érdekességekről hagy beszéljünk, hiszen annyiról lehet hallani, olvasni, hogy ember legyen a talpán, aki mindezeket lenyomozza, lekutatja, igazságtartalmát leellenőrzi..

Mi nekiláttunk egy, az interneten megjelent lista lenyomozásának: lássuk hová, mire jutottunk! A lista, amit egyik diákomtól kaptam, ezen a linken látható:

http://twistedsifter.com/2013/09/animated-gifs-animal-facts/

Mivel az első pillanattól kezdve sulykoljuk a diákjainkba, hogy csak és kizárólag lenyomozható, hihető honlapokról vegyenek le információt, így a qi.com honlap jónak mondható, hiszen a BBC adja a nevét hozzá.

A Top 5, amit a legérdekesebbnek találtunk, és amikről még esetleg nem hallottunk, vagy nem voltunk benne biztosak, a 13-as listáról a következők:

Imádkozó sáska vagy Ájtatos manó (Mantis Religiosa) Osztályozzuk egy kicsit őt:

Ország:Állatok (Animalia); Törzs:Ízeltlábúak (Arthropoda); Altörzs:Hatlábúak (Hexapoda); Osztály:Rovarok (Insecta); Rend:Fogólábúak (Mantodea); Család:Imádkozó sáskák (Mantidae); Nem: Mantis; Faj: Mantis Religiosa

 

praying-mantis-180347_1920_pixabay.jpg

forrás: pixabay.com

Az élővilágban eléggé rendhagyó módon egyetlen fülük (inkább hallószervnek kellene neveznünk) van, ami kívülről sekély résnek látszik a középtor alsó részén. Az ultrahangokat is meghallják a 25–60 KHz tartományban, repülés közben is. Miért? A Természet azért hozza ezt így létre, mert az ájtatos manók egy részének a legfőbb természetes ellensége a denevér, ami ugye saját beépített ultrahang radarral tájékozódik, vadászik.

mantisears-001_pixabay.png

forrás: pixabay.com

 

praying_mantis_ear.jpg

forrás: pixabay.com

Ő az egyik olyan rovar, amivel nagyobb méretben nem szívesen találkoznék össze. Lássuk csak, hogy is vadászik: két alapvető stratégiával rendelkezik, a szokásos álcázó, lesben álló így támadok stílus, amikor is a formájának és a színének köszönhetően a többi rovart megtévesztően például ártatlan, szél által hintáztatott levélnek álcázza magát, majd elképesztő sebességgel támadásba lendülve ragadja meg a kiszemelt áldozatát, és sokszor még élve elkezdi elfogyasztani azt. Ez a sebesség sokszor az emberi szem érzékelő képességét is meghaladja. A másik módszere, a közelbe lopózás és letámadás, a végeredmény ugyanaz. Ahogy sokan tudjátok, az imádkozó sáska sokszor kannibál, ugyanis a megtermékenyítő hímet az aktus után étlapra veszi, és elfogyasztja. Ne ítéljük el, ezért a kissé sem szimpatikus akciójáért, hiszen a következő generáció számára nagy mennyiségű fehérjére van szüksége.

Mivel a fogólábúak rendjébe tartozik, a hallószerve az erre a rendre jellemző timpanális hallószerv: ami egy rezgésre képes hártyát és a külső légtérrel kapcsolatban álló légzacskókat tartalmaz. A hártya rezgéseit idegsejtek érzékelik és továbbítják az állat központi idegrendszerébe. Idegrendszeréhez való csatlakozása nagyon egyszerű, csak két neuront igényel. Ezek a neuronok viszont nagyon speciálisak, és már alacsony szintű ingerre is tüzelnek (= információt továbbítanak). 

Kiknek van még ilyenük? Az egyenesszárnyúaknak, a poloskáknak, a kabócáknak, a molylepkéknek és a kétszárnyúaknak. Akik olvasták Rejtő Jenő könyveit, esetleg emlékeznek a kártyán nyert Nobel-díjas Gorcsev Ivánra, valamint az őt helyettesítő titkárára Vanek úrra, és a Kabócának elnevezett őrmesterről a 14 karátos autóban. Ha még nem, a  linkre kattintva a Magyar Elektronikus Könyvtárban olvashatod el. Vagy inkább röhögheted halálra magad...Én, amikor olvastam a könyvet, azt se tudtam mi az a kabóca, amíg utána nem néztem a Brehm-ben. Igaz, csak 12-13 éves voltam, de nem ilyennek képzeltem a kabócákat.

 

 

Vagyis, a rénszarvas megérzi, ha egy légy az agancsán "leszállást hajt végre". Vajon mi ennek az oka?

Igaz ez? Hogy a vombat végterméke/ürüléke kocka alakú, azért, hogy megakadályozza annak elgurulását? Pont vannak vombatok az állatkertben, talán elmehetnének a diákok megkérdezni?

Milyen is a vizilovak izzadsága? Mit tartalmaz? És miért pont azt, amit? Tényleg fényvédő krémként funkcionál? És milyen színű?

Miért ne tudna? Mi akadályozza meg az elefánntot abban, hogy ugorni tudjon?

 

A témát folytatjuk a következő bejegyzésben.

üdv,

ScienceGuruk

logo_scienceguruk.jpg

Szólj hozzá

tudomány neuron biológia tanárok auchan tehetség érdekességek pályaválasztás pedagógia boronkay brehm imádkozó sáska legérdekesebb Boronkay scienceguruk állati érdekességek timpanális hallószerv