2017. már 20.

Periódusos rendszer

írta: fizikusmanó
Periódusos rendszer

avagy a Mengyelejev-féle táblázat

Nézzünk meg egy aranyos kis oktató rajzfilmet, néhány elemről:

 forrás: https://www.youtube.com/watch?v=r8LVecBlAgs  (2017. március 19)

Ugye mindenkinek eszébe jutott a filmecskével kapcsolatosan mindaz, amit kémia órán tanult, és elhelyezte a periódusos rendszerben azokat az elemeket, amik szerephez jutottak. Ezek után, essen egy pár szó a mai napon egy tudománytörténeti érdekességről, amiről nyugodtan kijelenthetjük, hogy forradalmasította a kémia és a fizika tanulását, megértését. Miért éppen most? Mert 1869 március 1-én (régi Juliánus naptár szerint) küldte el Dmitrij Ivanovics Mengyelejev a ő általa kigondolt periódusos rendszer első változatát orosz és külföldi tudósoknak. Majd az újonnan alapított lapban, az Orosz Kémiai Társaság Lapjának első számának a második kiadásában (1869) meg is jelenteti az értekezését a periódusos rendszerről.

Mengyelejev Tobolsk-ban született, ami röpke 32 órányi autóútra van Moszkvától, szerencsés esetben, a Tyumenyi olajmezőkön, lásd az alábbi térképet:

 forrás: google.maps, Tobolszk városának elhelyezkedése Nyugat-Szibériában

Már gyerekkorában is sok ismeretet szerzett kémiából, édesanyja által igazgatott üveggyárban dolgozva. Igen, a 12-13 éves gyerekek már dolgoztak akkoriban, még akkor is, ha éppen a nem a legszegényebb családok gyerekei voltak. Főleg, ha úgy, ahogy Mengyelejev is, egy 19 gyerekes családba született. Igaz, a nagy gyermekhalandóság miatt, csak 13 gyerek élte túl a csecsemőkort. Mengyelejev családja nem számított kivételesnek a gyerekek számát illetően akkoriban, sőt, még a századfordulón is, és Magyarországon is megszokottak voltak az ilyen nagy családok, és sajnos az ilyen magas arányú csecsemő és fiatalkori halandóság is.

Mengyelejev elég viszontagságos fiatalkora ellenére, el tudta végezni a Szent Pétervári Tanárképzőt, majd Moszkvában katedrát szerzett fizikai-kémiai munkásságának köszönhetően. 1869-ben, már ismert, de még nem elismert tudósként és tanárként alkotta meg könyvét, amelyben egy új rendszer létrehozását javasolta, ahol a kémiai elemek atomtömegei közötti kapcsolatokat vizsgálva, az atomtömegek szerinti növekvő sorrendbe állította az elemeket. De Mengyelejev igazán abban alkotott újat, hogy rájött, üres helyeket is kell hagynia a még felfedezésre váró elemek számára, és megjósolta legalább három elem jellemzőit. Ezt, a megjósolást, sokáig a tudós társadalom csak hókusz-pókusznak minősítette, de Mengyelejevnek megadatott az, hogy még életében felfedezték az általa megjósolt elemeket, amiket ma úgy ismerünk, mint gallium, szkandium és germánium.

Mengyelejev a rendszerében a vízszintes sorokat periódusnak, az oszlopokat csoportoknak nevezte el, a függőleges oszlopok száma nyolc, amelyek hasonló tulajdonságú elemeket tartalmaznak. Amikor Mengyelejev kidolgozta ezt a rendszerét, 63 elemet ismertek, napjainkban tudtommal 118 elemről beszélhetünk. Lehet kijavítani engem, a megfelelő hivatkozást megjelölve! Az alábbi képet az IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) honlapjáról töltöttem le.

internationalunionpureappliedchemistry_periodic_table-28nov16.jpg

forrás:https://www.iupac.org/cms/wp-content/uploads/2015/07/IUPAC_Periodic_Table-28Nov16.jpg (2017.03.19-én)

Az angliai Nottingham Egyetem létrehozott egy jó kis honlapot azért, hogy ismertesse videóban a periódusos rendszer különböző elemeit. A kedvencem a Moscovium (Mc) videója. A kezdeti két orosz nyelvű mondat után áttér a furi professzor az angolra, úgyhogy ne adjuk fel az első két mondatot hallva, érdemes végignézni. Azért ez a kedvencem, mert ott fedezték fel, a Dubnai Nukleáris Kutatóintézetben, ahol én is voltam nyári szakmai gyakorlaton, megboldogult fiatalkoromban.

forrás: https://www.youtube.com/watch?v=ewQAJtbgr7w#action=share  (2017. március 19-én)

 

 Mindenkinek jó éjszakát kívánnak a:

ScienceGuruk

logo_scienceguruk.jpg

Szólj hozzá