2016. nov 13.

Szuperhold

írta: fizikusmanó
Szuperhold

az egyik feladat az I. ScienceGuruk Versenyből!

Kedves diákok!

Ne felejtsétek, hogy HOLNAP, 2016. november 14-én az úgy nevezett "szuperhold" jelenség lefényképezéséért plusz pontokat kaphattok a versenyben! Mondjátok meg a szüleiteknek, hogy ez egy tudományos kutatás, megfigyelés, így most, és csakis most egy kicsivel tovább engedélyezzék nektek a fennmaradást.

Mi is az a "szuperhold"? Kik nevezik annak, és vajon jó elnevezés-e?

supermoon-724359_1920_ingyenes.jpg

A csillagászat nem ismer ilyen elnevezést, mégis a tudományos és a sima médiában néhány év alatt gyökeret vert ez a kissé fellengzős elnevezés, és az internetnek, az átvett cikkeknek, a megosztásoknak köszönhetően mára már közismert és elfogadott elnevezés lett egy olyan jelenségre, amit igazából nem is nagyon érzékelünk. Szemünk nem képes érzékelni sem azt a néhány ezer km távolságot, amivel közelebb lesz hozzánk, sem pedig a többlet fényességet, amit ráadásul a légköri feltételek is nagyban befolyásolnak.

Ugyanakkor, bár ez az elnevezés a hivatalos csillagászatban nem létezik, a NASA is használja, és csodálatos képekkel, magyarázatokkal (angolul) is ellátja ezeket az eseményeket, például itt: NASA

A mai, illetve holnapi Hold, az utóbbi 70 év legközelebbi földközeli állása lesz, és a NASA fel is készült erre. Tanácsaikat a szép képek elkészítéséhez a következő linken találhatjátok:

NASA Shoot the Supermoon like a Pro (annak aki nem értené a rövidítést: Pro = Professional)

Az egyik legfontosabb tanácsuk, miszerint ne önmagában a Holdat fényképezzük, hanem valamely földi tereptárggyal együtt, így sokkal látványosabb lehet.

A valószínűleg gyönyörű képeket holnaptól láthatjuk a NASA honlapján, addig is az eddigi "szuperholdakról" készültekben gyönyörködhetünk. A ti fényképeitekben pedig mi szeretnénk gyönyörködni, majd pedig a nagyközönség, hiszen felkerülnek majd erre a blogra is!

Akik pedig az I.ScienceGuruk Verseny második esszé témáját is kidolgozandó anyagot keresnek, amellyel megérthetik, majd elmagyarázhatják nekünk az ott kérdezett jelenségeket, pár nagyon szuperoldalt tudnék ajánlani: az ELTE Csillagászati tanszékének, a Szegedi Tudományegyetem Csillagászat tanszékének a honlapját, ahonnan linkek vezetnek titeket a jobbnál-jobb oldalakra, illetve olvashatsz mindenről, ami csillagászat.

Ez a következő csillagászati honlap oktatási anyagokat is tartalmaz, na és persze a közös munka, a magyarázat a tanáraitokkal sem maradhat el!

 A következő napokban, és a későbbiek folyamán is gyertek vissza minél többször erre a blogra, hogy a tudományok terén érdekességekkel, újdonságokkal ismerkedhessetek, és a versenyünkön is hasznos ismeretekre, tudásra tehessetek szert.

Jó szórakozást, versenyzést mindenkinek!

üdv,

ScienceGuruk

logo_scienceguruk.jpg

Szólj hozzá

oktatás tudomány pályázat tanárok auchan fizika tehetség hold érdekességek továbbtanulás vác pedagógia boronkay szuperhold Boronkay scienceguruk