2016. dec 08.

Fázisátalakulások, avagy az anyag ezer arca

írta: fizikusmanó
Fázisátalakulások, avagy az anyag ezer arca

Sasvári László előadása az ELTE-n "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat keretében

Ma, az ELTE-n az "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat keretében egy nagyon érdekes fizikai terület képviselője, Sasvári László tart előadást a fent említett címen. Azok, akik nem tudnak személyesen elmenni és megtekinteni, meghallgatni az előadást, ne keseredjenek el!. A technológia, az internet és a lelkes tudományos műsorszóró honlap a galileowebcast segítségével az előadást élőben is megtekinthetik ma, 17:00-tól kezdődően, a következő linkre kattintva:

http://www.galileowebcast.hu/live.html

 Az előadás kivonatát az

http://atomcsill.elte.hu/program/kivonat/2016-2017/7

honlapról emeltem be, hogy kedveteket meghozzam!

Előadó: Sasvári László (ELTE TTK, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék)
Cím: Fázisátalakulások, avagy az anyag ezer arca
Időpont: 2016. december 8.

A fázisátalakulások köznapi példája: egy gáz lehűtve cseppfolyósodik, tovább hűtve megszilárdul. Ha a hőmérsékletet tovább csökkentjük, egyre gyengébb kölcsönhatások válnak hatékonnyá, s a kondenzált anyag egyre alacsonyabb szimmetriájú változatai válnak stabillá. Az előadás a mágneses szerkezetek, folyadékkristályok, szupravezetés, szuperfolyékonyság és egyéb példák ismertetésével érzékelteti a jelenségkör sokszínűségét. Különösen érdekesek az ún. kritikus pontok, ahol a vizsgált módosulat állapota eléri stabilitásának határát, és felerősödő hosszúhullámú ingadozások az anyagi minőségtől független, univerzális viselkedéshez vezetnek. Az előadás végén kitérünk a jelenségkör vizsgálatának önmagán túlmutató tanulságaira.

hot-chocolate-1068706_1920_pixabay.jpg

 

Mivel fázisátalakulásokról lesz szó, az otthoni nézőknek ezt a jó kis fázisátalakulásos forró csokit ajánlom, az előadás megtekintéséhez, az otthonunk egy kis kényelmes zugában, és legyenek bár kint mínusz fokok, hideg szél, köd vagy ónos eső az utakon, mi csak kortyoljuk a forrócsokit és nézzük az előadást!

Várok mindenkit a neten,

ScienceGuruk

 

 

 

Szólj hozzá

oktatás programajánló tudomány egyetem tanárok auchan mágnes fizika fagyás tehetség olvadás természettudomány pályaválasztás továbbtanulás forrás pedagógia anyagtudomány boronkay ELTE párolgás szupravezetés scienceguruk fázisátalakulás folyadékkristály szuperfolyékonyság