2016. dec 16.

Rakétamodell

írta: fizikusmanó
Rakétamodell

Csak tanácsok, a modellt te építed meg!

A ScienceGuruk által meghirdetett versenyünk első fordulójában az egyik érdekes feladat egy rakétameghajtású modell elkészítése a versenyzők által. A modell elkészítéséhez több, bár nem kőbevésett, szabályt is illik betartani. Tudom, hogy ti nagyon jó memóriával rendelkeztek, és az agykapacitásotok határtalan, mégis arra kérnélek benneteket, hogy a modellkészítést egy füzet, ceruza és radír beszerzésével kezdjétek.

 book-1502840_1920_pixabay.jpg

forrás: pixabay.com (a radír is rajta van a képen! keresd meg!)

Minek? A füzetet két oldalról is használhatod! Én, személyes példámra hivatkozva mondhatom, úgy szoktam használni, hogy a füzetbe az elejétől az ötleteimet írom le, majd megfordítva, a másik végéről, ezeknek az ötleteknek a részletezését és lerajzolását szoktam csinálni. Természetesen NEM minden füzetbe került ötletet szoktam kifejteni, tovább fejleszteni, vagy lerajzolni, viszont nagyon jókat szoktam szórakozni, amikor egy-egy ilyen füzet újra a kezembe kerül, és átnézem őket. Miért szeretem így külön választani? Mert az ötletek általában csoportosan szoktak jönni, ha viszont nem írom le azonnal, mivel véges a memóriám, nem mindig emlékszem rájuk. Rajzolás, és ötlet kidolgozás közben is szoktak vadiúj ötleteim is lenni, így aztán csak egyet fordítok a füzeten és azokat is leírom. Plusz az ötletek közé beleírom azokat a fontos fogalmakat, fizikai jellemzőket, vagy egyszerűen csak a tervezett színeket, formákat, amik ilyenkor eszembe jutnak.

office-1568780_1920_pixabay.jpg

forrás: pixabay.com

Vegyük a mostani feladatunkat: a rakétameghajtású modell készítése. Írjunk le minden szót, ami ezzel kapcsolatosan az eszünkbe jut:

mozgás, sebesség, elszakadás, üzemanyag, Gagarin, fegyverek, űrhajó, áramvonalas forma, tintahalak, stb, stb

octopus-274942_1920_pixabay.jpg

forrás: pixabay.com

Folytassátok a sort, és írjatok le mindent. Amikor már nem jut semmi más az eszetekbe, akkor válasszatok ki egy szót, és ... írjátok be a google keresőbe :-)

soyuz-67719_1920_pixabay.jpg

forrás: pixabay.com - ha kíváncsiak vagytok egy igazi Szojuz felszállásra élőben, nézzétek meg a következő honlapot:

http://www.galileowebcast.hu/live.html

Minden, amit találtok, kerüljön be a füzetbe, szintén címszavakban. És akkor, jöjjön a tervezés, a rajzolás! Nem kell semmiféle ötletet sem szégyellni, sem kitörölni a füzetből. Ne tépkedd ki a lapokat! Lehet, hogy egy általánosságában nem jól sikerült rajzunk, tervünk egy részlete később jól jöhet nekünk!

Nézzük az első szavunkat: mozgás. Erről, ha egy kicsit visszaemlékezünk a fizika órákra, emlékezhetünk arra, hogy a mozgás egy tárgy helyének megváltozását jelenti. És ha jól figyeltünk, esetleg még Newton is az eszünkbe juthat, és az ő híres törvényei. A minket érdeklő törvény viccesen fogalmazva: ha adsz egy pofont, te kapod a másikat. Komolyabbra fordítva a szót, az általad kifejtett erővel (pofonnal) egyező mértékű, de ellentétes irányú erő fog a te kezedre is hatni. Vagyis neked is fájni fog! Tanulság: ne pofozkodj! Melyik törvényre gondolok? Persze! A harmadikra, vagyis a hatás-ellenhatás törvényére.

Nagyon nagy a valószínűsége, hogy amennyiben a tanárod hívta fel a figyelmedet a tehetségtámogató programunkra, a versenyünkre és a blogunkra, akkor ő is az a fajta fizikatanár, aki bemutat kísérleteket a fizikaórákon, és ha szakkörbe jársz esetleg, akkor ott el is végezheted őket! Szóval lehet, hogy ezzel a kísérlettel már találkoztál, de ha nem, hát egyszerűen és legfőképpen veszélytelenül elvégezhető otthon:

Szükséged lesz hozzá: lufira, levegőre a tüdődből = üzemanyag (itt egy másik szó a leírtakból), kb.3 méter damilra, ragasztószalagra.

balloons-960892_1920_pixabay.jpg

A kísérlet helye legyen például a szobád. Feszítsd ki a damilt a szobádban, először rögzítve az egyik végét például a az ajtó kilincséhez. Majd a másik végénél fűzz fel egy szívószálat a damilra, és a damil ezen végét ezután rögzítsük az ajtóval szemközti ablakkilincsre. A szívószálra rögzítsük a ragasztószalaggal a felfújt léggömböt, hosszanti irányban. Vágd le ollóval a lufi végét, a kiáramló levegő hatására a lufi végig fog siklani a damil pályán.

Szóval a mai feladat, saját magadnak: a leírt kísérletet vázoljátok fel, rajzoljátok le. Azután jöhetnek a következő modellek, kísérletek!

Jó szórakozást!

 Üdv,

ScienceGuruk

logo_scienceguruk.jpg

Szólj hozzá

oktatás verseny tudomány kísérlet modell rakéta fizika tehetség érdekességek természettudomány űrhajó vác versenykiírás boronkay kísérletek Newton Gagarin Ciolkovszkij