2017. feb 07.

Vízkereszt... vagy amit akartok

írta: fizikusmanó
Vízkereszt... vagy amit akartok

Emlékképek, ünnepek San Sebastian-ból, Baszkföldről

Az alábbi képeken a nagy Vízkereszti (január 5-ről 6-ra virradó éjszaka) Három Királyok felvonulás egyes pillanatai láthatók. A képek San Sebastian-ban, vagy baszk nevén Donostia-ban készültek ezen a gyerekeknek kedves ünnepen. A városban ebben az évben 3 tonna (!) cukorkát szórtak szét a három királyok és a segítői az utak mentén várakozó gyerekeknek. Se a hideg, se az eső nem állhat ezeknek  gyerkőcöknek az útjába, a cukorkaeső reményében. Pedig az eredeti történet szerint a Három Királyok, úgy mint Menyhért, aki az európaiakat képviselte, Gáspár, aki az ázsiaiakat és Baltazár pedig az afrikaiakat, nem cukorkát hozott, hanem aranyat, tömjént és mirhát. 

Mivel csak Máté evangéliumában találunk utalást a Királyok (bölcsek, papok, tehetős utazók, ...) számára, még ebben sem lehetünk biztosak. Több festményen csak két Király van, máshol pedig egyenesen tizenkét személyről szólnak az írások. A felvonulás egész nap tart, a gyerekek a várost bebarangolva többször és többféle menettel is találkozhatnak, valahogy olyan módon, mint ahogy nálunk a Mikulások és Télapók serege Karácsony környékén bármely bevásárlóközpontban. De az igazi az mégis az esti, amikor teljes kivilágításban vonulnak fel a Három Királyok. Itt Donosti-ban majdnem minden ünnepen képviselteti magát a helyi népviselet, népszokások, itt is birkákat, libákat tereltek népviseletbe öltözött lányok-fiúk. 

 20170105_reyes_magos.jpg

 

reyesmagos_001_05012017.jpg

 

reyesmagos_05012017.jpg

 

 reyesmagos_003_05012017.jpg

 

reyesmagos_002_05012017.jpg

forrás: internet és saját felvételek

Ennek az ünnepnek is megvan a maga gasztronómiai vonatkozása, mégpedig a Roscón de Reyes, ami egy amolyan kalács állagú malomkerék stílusú süti, szétvágva és megtöltve valamilyen krémmel, Mi a tejszíneset próbáltuk meg ezen a napon, ahogy azt a mellékelt képeken is láthatjátok. A süteményben el vannak rejtve figurák. Egy babszem és egy király figurája. Ha a babszemet találtad meg, akkor te fizeted a süteményt (nekünk 11.99 euróba került a képen látható szépség), ha a királyt, akkor te leszel az ünnepség megkoronázott királya!

20170106_roscon_de_reyes.jpg

forrás: saját felvétel

img-20170106-roscon_de_reyes_haba.jpg

forrás: saját felvétel

img-20170106-roscon_de_reyes_rey.jpg

forrás: saját felvétel

 

Mivel a december, január és a február, jaaaa, nem is, hanem az ÖSSZES hónap az ünnepektől hemzseg errefelé, fogunk még több ilyen vonatkozású bejegyzést is olvasni, a sok-sok természettudomány mellett, egy kis lazulásra. Lesz olyan is, aminek van magyar vonatkozása is! Addig is kellemes iskolai napokat mindannyiunknak!

 

 

Szólj hozzá