2017. feb 23.

Magyar Üstfoldozók

írta: fizikusmanó
Magyar Üstfoldozók

Los Caldereros Húngaros

Egy kis néprajzos bejegyzés következik a mai napon. Mi is az a néprajz?

Már megszokhattátok kedves olvasóim, hogy bár kimondottan a természettudományok irányába próbáljuk ScienceGuruk Tehetségtámogató Programunkkal, és jelen blogunkkal az általános iskolás és középiskolás korosztály érdeklődését irányítani, néha-néha történelmi, vallástudományi, antropológiai részeket is olvashattok (egy természettudós nem lehet csak szakbarbár!!!). Amikor rákerestem a néprajz, mint tudományág meghatározására, sajnos arra kellett rájönnöm, hogy még e tudományág művelői sem egyeztek meg világszerte abban, hogy mit is értenek ez alatt. Az, hogy mi tartozik a néprajz kutatási területébe, ki és hogyan műveli, országonként eltérő lehet. Akit bővebben érdekel, itt olvashat róla. Én, most a magyar jelentéstartalom szerint fogom használni, vagyis egy adott népcsoport tagjairól fogok írni, mint kívülálló.

Szóval, kik is azok a magyar üstfoldozók? A rendelkezésünkre álló történelmi leírások nem határozzák meg tökéletesen az 1860-as években Baszkföld területére érkezett, magukat magyar üstfoldozókként azonosított népcsoport tagjait, ugyanakkor a fennmaradt képek, és szegényes adatok alapján feltételezhetjük, miszerint az Osztrák-Magyar Monarchia területéről származó kalderás oláhcigányok egy csoportjáról lehet szó. A kalderás oláhcigányok gyakorlatilag minden kontinensen. megtalálhatók, így Spanyolország területén is. Elnevezésük a foglalkozásukból származik, kheldera = üst. A caldera spanyolul is tálat, üstöt jelent, ugyanakkor esetleg a kaldera szót földrajzból is ismerősnek találhatjátok, hiszen ott a már nem működő vulkánok kráterét, esetleg a kráterben található tavat is jelentheti. Íme egy példa rá.

lagoeisla_caldera_coatelpeque_salvador.jpg

forrás: http://www.fundacoatepeque.com/lago-de-coatepeque/

Ez a Coatepeque Caldera tó Salvadorban. Én már fel is vettem a bakancslistámra!

Visszatérve az üstfoldozókra, San Sebastian városában a farsangi felvonulások egyik megnyitó napi elemeként, a Los Caldereros Húngaros / Magyar Üstfoldozók vidám és hangos felvonulása van. Idén ez a nap február 4-re esett, akkor este kezdődtek a táncok, a csörömpölések, az éneklések, a Királynő és az Udvarhölgyeinek a felvonulása ("kissé bajuszos" úriemberek játsszák a Királynő szerepét :-) )

Az alábbi képek és videók ezt a hangulatot hivatottak feleleveníteni:

forrás: saját felvétel

forrás: saját felvétel

A gyönyörű képeket a Festak.com honlapnak köszönhetően használhatjuk ellenszolgáltatás nélkül, oktatási célokkal. A folyamat a következő volt: megtaláltam ezeket a képeket, ugyanis nekem este nem nagyon sikerültek a személyekről sem a közeli, sem pedig a vakus képek. Amikor megtaláltam, írtam egy email-t, amiben leírtam a kis csapatunk és a blogunk céljait, többek között, hogy kiművelt, világlátott emberkéket neveljünk, és engedélyt kértem a fényképeik ilyetén célú felhasználására. A cég azonnal, és pozitívan válaszolt a kérésemre! Vagyis a következő csodaszép képek tőlük származnak, a honlapjukon festak.com még több képet is nézegethettek, erről, és más baszkföldi ünnepekről is.

loscaldereroshungaros_2017.JPG

 forrás: festak.com

loscaldereroshungaros_lareina_03.JPG

 forrás: festak.com

 loscaldereroshungaros_lareina_04.JPG

forrás: festak.com

A fellépők, a karneválozók, mind-mind egyszerű városi lakosok, akik egy egész éven át készülnek erre a napra, amikor is felvonulnak a különböző csoportok, a saját készítésű jelmezeikben. Nagyon igyekeznek hűek lenni, sokan még magyar kitűzőt is feltesznek, magyar színeket használnak, vagy amikor Magyarországra kirándulnak, vesznek vállkendőket. Sajnos nem mindig a megfelelőt választják ki, így történik meg, hogy orosz/ukrán népművészeti mintákkal vannak tele a vállkendőik :-).

Nézzünk egy-két jól sikerültet:

loscaldereroshungaros_07.JPG

forrás: festak.com

loscaldereroshungaros_11.JPG

 forrás: festak.com

Ugyanakkor vannak TÉRBEN és IDŐBEN eltévedt báránykák is :-).

loscaldereroshungaros_10.JPG

 forrás: festak.com

A lényeg viszont, mint minden egyéb télűző vidámságon, maga a KARNEVÁL, a MULATSÁG és hogy MINDENKI jól érezze magát!!

 

Üdv,

ScienceGuruk

logo_scienceguruk.jpg

 

Szólj hozzá

oktatás antropológia auchan vulkán salvador tehetség földrajz érdekességek baszkföld pedagógia kráter boronkay scienceguruk caldera üstfoldozók kalderás cigányok coatepeque